Farfalle z wędzonym łososiem i wódką

Składniki:

  1. 50 g wędzonego łososia
  2. 1 i ½ łyżeczki kawioru z łososia
  3. 50 ml śmietany 30 %
  4. sól, pieprz
  5. 45 g masła
  6. 75 ml cytrynówki
  7. 250 g makaronu farfalle
  8. 1 sztuka cebuli szalotki
  9. Olej ryżowy

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy drobno, obieramy tymianek z listków i również drobno siekamy, wędzonego łososia rwiemy na drobne kawałki
  2. Rozgrzewamy olej ryżowy na patelni i kolejno podsmażamy cebulę, dodajemy masło i podlewamy całośc wódką( uwaga na płomienie !!! zapalają się opary alkoholu !!!).Gotujemy do momentu, aż alkohol odparuje
  3. Następnie łososia podsmażamy 2-3 minuty na średnim ogniu
  4. Dodajemy tymianek i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  5. Wrzucamy ugotowany makaron prosto zgarnka bez przelewania zimną wodą
  6. Mieszamy całość jeszcze chwilkę aż śmietana zgęstnieje, odstawiamy
  7. Posypujemy natką i parmezanem.