
Jeżeli chcecie przygotować typowy włoski makaron użyjcie semoliny, jeżeli nie, wystarczy mąka pszenna 950 lub razowa
Skladniki:
- 250 g mąki (semoliny, pszennej lub razowej)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 3 żółtka
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek wrzucamy do środka jajka, żółtka, i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto.
Pozostawiamy w misce, przykryty ściereczką. Po upływie 10-15 min. dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowyjemy na stolnicy podsypanej mąką lub używamy maszynki do makaronu.Podłużne płaty ciasta kroimy w ulubione makaronowe kształty, lub przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.Makaron pozostawiamy do obeschnięcia , gotujemy wodę z odrobiną soli i oliwy. Przygotowany makaron wrzucamy na wrzatek, gotujemy 3-5 min. Odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą tylko od razu dodajemy do przygotowanego wcześniej farszu.Mieszamy i zjadamy. Smacznego.