Tagiatelle con salsa di pomodoro fresco

Skladniki:

  1. 2-3 pomidory
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 60 ml oliwy z oliwek
  4. ½ cytryny
  5. 50 g mozzarelli di buffalo
  6. 4 listki bazylii
  7. 1 szt cebule
  8. 250 g Tagiatelle

Przygotowanie:

  1. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy, kroimy na duże kawałki. Zostawiamy sok, który został przy krojeniu
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w plastry gdy zacznie skwierczeć dokładamypomidory
  3. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soku z pomidorów, sok z cytryny i doprawiamy do smaku
  4. Dorzucamy porwane liście bazylii, porwaną w kawałki mozarellę i mieszamy
  5. W między czasie gotujemy makaron i dokładamy do miski
  6. Ponownie mieszamy składniki i podgrzewamy lekko na patelni
  7. Doprawiamy do smaku oliwą z oliwek.